De Geschiedenis Akademie
Hans

Hans Luiten groeide op in de Zaanstreek. Volgde verschillende studies geschiedenis. Interessegebieden zijn onder meer Amsterdam en de Zaanstreek, Turkije en het Midden-Oosten, kunstgeschiedenis en de arbeidersbeweging. Was ruim 10 jaar een enthousiaste en bevlogen docent geschiedenis. Begeleidde in deze rol tal van excursies en reizen naar steden en musea.

Als betrokken Amsterdammer werd hij in 2001 stadsdeelvoorzitter van Bos en Lommer met in zijn portefeuille onder andere het Bos en Lommerplein en de Kolenkitbuurt. Na terugkeer in de Zaanstreek werkte hij als wethouder in Zaanstad (economische zaken, havens, Inverdan). Daarnaast werd hij portefeuiilehouder van de stadsregio Amsterdam en bestuurslid van de Zaanse Schans. Na een jaar bestuursvoorzitterschap van een aantal scholengemeenschappen besloot hij terug te keren naar zijn oude passie: de geschiedenis.


Sinds 5 jaar houdt hij lezingen, onderzoekt en schrijft, geeft les, leidt rond en begeleidt reizen naar Turkije, Oezbekistan en andere landen. Samen met Sven de Graaf schreef hij in 2016 het boek "Begrijpt u het Midden-Oosten nog?" dat wekenlang op 1 stond bij Scheltema / Het Parool en inmiddels zijn 4e druk beleefde. Op dit moment werkt hij aan zijn volgende boek dat voorlopig als werktitel heeft: "Begrijp jij Centraal-Europa nog?".
Hans Luiten is in zijn vrije tijd een enthousiast reiziger. Hij loopt graag hard, bezoekt musea en verslindt boeken. Hij is getrouwd met Pauline en heeft een zoon, Araik. Hans heeft nog een tweede bedrijf: Hans de Voorzitter

© 2014 Araik Gingnagel - All rights reserved